Letselschade - overzicht

Letselschade is lichamelijke en/of geestelijke schade die opgelopen is door toedoen van een ander. Oorzaak van letselschade kan een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval zijn. Ook een medische fout of een beroepsziekte kan letselschade veroorzaken. Vrijwel altijd heeft een slachtoffer recht op schadevergoeding.

Schadevergoeding die uitgekeerd wordt voor immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Deze vorm van lichamelijk of psychisch letsel is lastig meetbaar. Materiële schade, zoals schade aan een auto of kleding, is zichtbaar en direct in geld uit te drukken. Een slachtoffer heeft ook recht op vergoeding van bijkomende kosten. Stel dat iemand tijdelijk hulp moet inhuren of de woning moet aanpassen, dan zijn ook deze kosten te verhalen op de veroorzaker van de schade.

De partij die verantwoordelijk is voor de schade moet aansprakelijk gesteld worden. Volgens de wet moet de ‘aansprakelijke’ partij betalen. In de meeste gevallen is dat de verzekeraar van degene die de letselschade veroorzaakt heeft.

Rechtsgebied: 

Kunnen wij u helpen?

Heeft u een juridisch probleem en wilt u een advocaat of een mediator inschakelen?
Neem contact met ons op. Wij zoeken een specialist bij uw probleem.

> Schakel hulp in voor uw juridisch probleem