Heb jij een vaststellingsovereenkomst en wil je niet akkoord gaan? Lees hier wat de gevolgen zijn en hoe je wellicht toch tot een overeenkomst kunt komen.

Oplossingen:

  1. Mediation
  2. Beoordeling van jouw juridische positie
  3. Onderhandelen

Als je niet akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst die je van je werkgever hebt gekregen, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Als praten (onder begeleiding van een mediator) niet helpt, kan de werknemer in dienst blijven of kan de baas een ontslagprocedure starten. 

Ontslagprocedure

Een ontslagprocedure vindt plaats bij de kantonrechter of bij het UWV. Bij welke van de twee instanties de procedure plaatsvindt, hangt af van de reden waarom de werkgever iemand wil ontslaan (de ontslaggronden). De rechter en het UWV zullen kijken of de reden goed genoeg is om een werknemer te ontslaan. Deze ontslaggronden staan allemaal in de wet.

Er zijn acht redenen die ‘goed genoeg’ zijn voor ontslag:

  1. Bedrijfseconomische redenen;
  2. Langdurige arbeidsongeschiktheid (meer dan 2 jaar ziekte);
  3. Frequent verzuim;
  4. Disfunctioneren van de werknemer;
  5. Verwijtbaar handelen (of nalaten) van de werknemer;
  6. Werkweigering;
  7. Verstoorde arbeidsconflict; en
  8. Andere omstandigheden die zorgen dat in dienst blijven echt niet mogelijk is.

 

Bij de eerste twee ontslaggronden moet je werkgever toestemming voor het ontslag vragen aan het UWV. Bij alle ontslaggronden moet de werkgever toestemming vragen aan de kantonrechter om je arbeidscontract te beëindigen.

 

De rechter of het UWV zal kijken of de reden van de werkgever om jou te ontslaan goed genoeg is. Wil jij weten wanneer er sprake is van een geldige ontslaggrond? Lees dan hier verder: Ontslagredenen.

Kan ik nog onderhandelen met de werkgever?

Wanneer je het niet eens bent met je ontslagvoorwaarden kun je nog proberen in goed overleg een nieuwe vaststellingsovereenkomst proberen te treffen. Het is voor je werkgever namelijk ook voordeliger om zonder tussenkomst van de rechter of het UWV een oplossing te vinden. Dit is sneller en goedkoper dan een juridische procedure.

 

Het is verstandig om een juridisch deskundige zoals een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen die je situatie kan beoordelen. De advocaat kan je helpen bij het beoordelen van je kans van slagen en vaststellen hoe sterk je onderhandelingspositie is. Daarnaast kunnen ze je adviseren over een goede onderhandelingsstrategie.

 

Wil je meer weten over hoe je best kunt onderhandelen? Lees dan het volgende artikel: Vaststellingsovereenkomst onderhandelen.

 

Wanneer je zelf niet meer op een prettige manier kunt onderhandelen, dan kan de advocaat dit voor jou doen. De advocaat kan ervoor zorgen dat jij een optimale regeling treft. Advocaten zijn ervaren met onderhandelen en nemen de gezagsverhouding tussen jou en je werkgever weg.

 

Hebben jij en je werkgever toch een regeling getroffen? Laat het dan controleren.

Wanneer je (met behulp van een advocaat) toch een nieuwe ontslagregeling hebt getroffen. Laat deze dan goed nakijken. Je gaat namelijk akkoord met je eigen ontslag. En na de bedenktijd van 14 dagen na het tekenen van de overeenkomst kun je het niet zomaar terugdraaien. Lees hier waar je op moet letten bij het controleren van een vaststellingsovereenkomst.

 

Bij meer vragen over het niet tekenen van een vaststellingsovereenkomst kun je contact met ons opnemen.

 

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen voor dit artikel