Het is ontzettend verdrietig wanneer jij als kind je vader of moeder verliest. Een tijd van rouw breekt aan. Het is mogelijk dat de ouder die achtergebleven is na enige tijd opnieuw liefde vindt en hertrouwt. Het is fijn om jouw ouder weer gelukkig te zien, maar hoe zit het eigenlijk met jouw erfenis in dit geval? Als kind kan je je afvragen hoe je jouw erfdeel kunt veiligstellen in deze situatie. Jij hebt volgens de wet wilsrechten, waarmee jij jouw erfdeel veilig kunt stellen.
Hoe kun je jouw erfdeel veiligstellen?
1. Jouw ouder hertrouwt na het overlijden van de andere ouder.
De ene ouder is overleden en de andere ouder gaat opnieuw trouwen.
2. Stiefoudergevaar
Als jouw ouder na het nieuwe huwelijk komt te overlijden, kan de nalatenschap naar de stiefouder gaan. Bepaalde goederen kunnen dan ‘uit zicht’ verdwijnen. Dit wordt ook wel het ‘stiefoudergevaar’ genoemd. Wanneer jouw ouder komt te overlijden, ontvangt de overblijvende ouder de erfenis. Mocht hij/zij (op termijn) opnieuw trouwen, dan komt de erfenis, in de vorm van goederen of een huis, in handen van de nieuwe huwelijkspartner (en dus jouw stiefouder). Jij krijgt wel het geld uitbetaald, maar de goederen gaan over van jouw vader/moeder op jouw stiefouder. De in de wet vastgelegde wilsrechten maken het mogelijk om de erfenis in de vorm van goederen op jouw naam te zetten. Jouw stiefouder kan zolang gebruiksrecht hebben over de erfenis, maar is dus niet de eigenaar.
3. Jij kunt jouw wilsrechten uitoefenen
Om te voorkomen dat jij als kind uit het eerste huwelijk hierdoor benadeeld wordt, kun jij van jouw ouder eisen dat bepaalde goederen officieel aan jou worden overgedragen. Hierdoor wordt jij als kind de eigenaar van deze goederen, terwijl jouw stiefouder het recht heeft om ze te blijven gebruiken. Dit wordt ook wel vruchtgebruik genoemd.
4. Verdeling
Als jouw ouder komt te overlijden, ontvang jij als kind de goederen. Bij de verdeling van de erfenis wordt rekening gehouden met de waarde van de goederen.
Wat kost het?
Kosten advocaat
Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie. De kosten kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de situatie.
Benieuwd naar de kosten?
Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.
Veelgestelde vragen
Kan je je wilsrechten uitoefenen als je stiefouder het vruchtgebruik behoudt?
Ja, het uitoefenen van wilsrechten betekent niet altijd dat de goederen onmiddellijk moeten worden overgedragen. Het is mogelijk dat jouw stiefouder het vruchtgebruik behoudt, terwijl jij als kind de juridische eigenaar wordt. Op het moment van overlijden van beide ouders komen de goederen in jouw bezit.
Moet je snel handelen om je wilsrechten uit te oefenen?
Het is verstandig om zo snel mogelijk te handelen, als je erachter komt dat de langstlevende ouder gaat hertrouwen. Hoe eerder je stappen onderneemt, hoe groter de kans is dat je jouw erfdeel veilig kan stellen.
Moet ik een advocaat inschakelen om mijn wilsrechten uit te oefenen?
Het is in Nederland niet verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat in deze procedure. Het is echter wel aan te raden om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Deze kan jou juridisch advies geven en ervoor zorgen dat je op de juiste manier je wilsrechten uitoefent en jouw erfdeel veiligstelt.
Welke goederen vallen onder wilsrechten?
De wilsrechten hebben betrekking op bepaalde goederen uit de nalatenschap. Denk bijvoorbeeld aan onroerend goed (zoals een huis) en persoonlijke bezittingen.
Moet je actie ondernemen als de langstlevende ouder hertrouwt?
Het is verstandig om tijdig juridisch advies in te winnen zodra je op de hoogte bent van het hertrouwen van je langstlevende ouder. Daardoor kan je de nodige stappen ondernemen om je erfdeel veilig te stellen.