Geen Categorie

Iemand ontslaan met vast contract

Iemand ontslaan met vast contract

Een vast contract betekent dat je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt. Dit is een contract zonder een einddatum, in tegenstelling tot een tijdelijk contract die dat wel heeft. Als je een vast contract hebt, kan je werkgever je niet zomaar ontslaan. Hij heeft een geldige reden en toestemming nodig van het UWV of de kantonrechter. Als jullie samen besluiten om het contract te beëindigen, heet dit 'ontslag met wederzijds goedvinden'. Ontslagen worden met vast contract Je werkgever kan kiezen uit drie opties als hij je wil ontslaan: 1. Een vaststellingsovereenkomst aanbieden, waardoor je met wederzijds goedvinden wordt ontslagen. 2.…
Lees meer
Transitievergoeding en ontslag 

Transitievergoeding en ontslag 

Ontslag is heftig. Het is belangrijk om je rechten te kennen. Bijvoorbeeld of je recht hebt op een transitievergoeding bij ontslag. Wat is een transitievergoeding? Als je wordt ontslagen, heb je in Nederland doorgaans recht op een transitievergoeding. Dit geld is bedoeld om de overgang naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. Het kan ook worden gebruikt als financiële steun wanneer je werkloos bent. Dit recht geldt voor alle werknemers. Het maakt niet uit of ze vast of tijdelijk zijn. Meestal maakt de reden voor ontslag geen verschil. Berekening van de transitievergoeding De transitievergoeding is gebaseerd op je dienstjaren bij je…
Lees meer
Het tussentijds opzeggen van een tijdelijk contract, kan dit? 

Het tussentijds opzeggen van een tijdelijk contract, kan dit? 

Wil je eerder stoppen met je tijdelijke contract of wil je werkgever dat doen? Dan zijn er een aantal regels die gevolgd moeten worden. Het is niet altijd mogelijk om een contract voor bepaalde tijd eerder te beëindigen. Dit kan alleen als je contract dit toestaat. Tussentijds opzegbeding in contract  Je kunt altijd je tijdelijke contract opzeggen als je contract dat zegt. Je kunt dat doen als werknemer. Als werkgever kun je bij zo’n beding ook het contract opzeggen. Je werkgever moet dan wel toestemming vragen aan het UWV of een verzoek indienen bij de kantonrechter. Zowel jij als je…
Lees meer
Opzeggen van de arbeidsovereenkomst 

Opzeggen van de arbeidsovereenkomst 

Een arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door de werkgever, maar ook door de werknemer. Opzeggen kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of per e-mail. Het is wel belangrijk dat je kan aantonen dat de opzegging de werkgever ook echt bereikt heeft. Daarnaast moet je rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. Welke geldend is, hangt af van de arbeidsovereenkomst en/of cao: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd Bij een contract voor onbepaalde tijd, een vast contract, geldt meestal een opzegtermijn van één maand. Dit betekent dat je één maand van tevoren je contract moet opzeggen. De opzegging gaat in op de eerste dag…
Lees meer
Ontslag nemen zonder nieuwe baan

Ontslag nemen zonder nieuwe baan

Als je zelf ontslag wil nemen, kan dat. Er zijn wel een aantal dingen waar je dan rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we je daar meer over. WW-uitkering Als je zelf ontslag neemt zonder nieuwe baan, krijg je meestal geen WW-uitkering. Je mag namelijk niet door je eigen schuld werkloos zijn geworden. Je loopt dan dus het risico om zonder inkomen te zitten. Hetzelfde geldt als je in je proeftijd ontslag neemt. Ontslag op initiatief van de werkgever Ontslag op initiatief van de werkgever is een andere situatie. Je hebt recht op WW-uitkering omdat je niet zelf…
Lees meer
Ontslag na twee jaar ziekte met wederzijds goedvinden

Ontslag na twee jaar ziekte met wederzijds goedvinden

Als je twee jaar lang ziek of arbeidsongeschikt bent, verlies je je ontslagbescherming. Dit betekent dat de werkgever je mag ontslaan. Wel gelden hier een aantal regels voor. In dit artikel wordt hier verder op ingegaan.  Toestemming van UWV Ben je twee jaar of langer ziek en heb je een vast contract? Dan moet je werkgever toestemming vragen bij het UWV voor het ontslag. Om deze toestemming te krijgen, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden: Minimaal twee jaar ziek: de werkgever moet bewijzen dat je minimaal twee jaar onafgebroken ziek bent. Dit kan hij doen met de beslissing over…
Lees meer
Ontslag aanvechten: schakel een arbeidsrecht advocaat in

Ontslag aanvechten: schakel een arbeidsrecht advocaat in

  Als je te horen krijgt dat je ontslagen wordt, kan dat heel schokkend zijn. Soms gaat het ontslag zonder problemen en kun je samen afspraken maken. Soms ben je het niet eens met je baas en de reden voor ontslag. Wat zijn dan jouw rechten? En wat kun je doen om het ontslag aan te vechten? Hier leggen we het voor je uit. Wat te doen als je het niet eens bent met je ontslag? Als je niet akkoord gaat met je ontslag, onderteken dan geen documenten. Laat je werkgever weten dat je het niet eens bent met je…
Lees meer
Juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst

Juridisch advies bij een vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een afspraak tussen jou en je werkgever om je arbeidsrelatie te beëindigen. Het betekent dat jullie allebei instemmen met het einde van je dienstverband. Je bent niet verplicht om hiermee akkoord te gaan. Meestal is er ruimte voor onderhandeling over de voorwaarden. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen. Wanneer wordt een vaststellingsovereenkomst gebruikt?  Als je werkgever van plan is om je te ontslaan, kan hij je een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Dit is een voorstel voor ontslag waar je niet meteen mee akkoord hoeft te gaan. Het tekenen van deze overeenkomst kan vaak een gerechtelijke ontslagprocedure…
Lees meer
Is de transitievergoeding bruto of netto?

Is de transitievergoeding bruto of netto?

De transitievergoeding, of ontslagvergoeding, is het bedrag dat je krijgt van je werkgever als je wordt ontslagen. Je mag zelf kiezen hoe je dit geld gebruikt. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken voor om- of bijscholing om sneller een nieuwe baan te vinden. De vergoeding is wettelijk vastgesteld en bedraagt een derde van je bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Bruto of netto? De afgesproken transitievergoeding is altijd een bruto bedrag. Het netto bedrag dat je ontvangt, is dus lager dan het bruto bedrag dat is afgesproken. Dit komt doordat er belasting wordt ingehouden op de transitievergoeding. Het bedrag dat je krijgt,…
Lees meer
Kan ik WW krijgen als ik een contractverlenging afwijs? 

Kan ik WW krijgen als ik een contractverlenging afwijs? 

Een tijdelijk contract eindigt automatisch. Dit wordt ook wel ‘van rechtswege’ genoemd. Als je contract afloopt, is het belangrijk om te weten wat er met je WW-uitkering gebeurt. Je werkgever wil misschien verlengen, maar jij niet. We leggen het in deze blog uit. Voorwaarden WW-uitkering Om een WW-uitkering te kunnen krijgen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen: Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid Je moet werkloos zijn Je moet direct beschikbaar zijn voor werk Je moet voldoen aan de wekeneis Je mag niet verwijtbaar werkloos zijn Deze laatste eis, het niet verwijtbaar werkloos zijn, is met name van belang wanneer…
Lees meer
Om welke redenen mag een werkgever iemand ontslaan?

Om welke redenen mag een werkgever iemand ontslaan?

Ontslag kan om verschillende redenen gebeuren. Je werkgever moet zich tijdens het ontslag wel aan de ontslagregels houden. Hij mag je niet zomaar zonder geldige reden ontslaan. Hoe werkt het ontslag?  Als je baas je wil ontslaan, moet hij eerst toestemming krijgen van het UWV of de kantonrechter. Dit is om te controleren of er echt geen andere oplossingen zijn dan ontslag. De verschillende ontslagroutes De route voor ontslag hangt af van de reden. Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte, gaan via het UWV. Bij alle andere redenen, zoals slechte prestaties, loopt het via de kantonrechter. Ontslag met wederzijds…
Lees meer
Je arbeidscontract voor bepaalde tijd loopt af, wat moet je weten?

Je arbeidscontract voor bepaalde tijd loopt af, wat moet je weten?

Je baas kan je vertellen dat je tijdelijke contract niet of juist wel wordt verlengd. Maak je in het eerste geval geen zorgen, want er zijn stappen die je kunt nemen en rechten die je hebt. Hier lees je wat je moet weten als je contract wel of niet wordt verlengd. Je contract wordt niet verlengd Als je tijdelijk contract niet wordt verlengd, zijn dit de dingen die je kunt verwachten. Waarom je contract niet wordt verlengd? Meestal heeft je werkgever een goede reden om je tijdelijke contract niet te verlengen. Dit kan gebeuren als je niet voldeed aan verwachtingen.…
Lees meer