Wat is een uitsluitingsclausule? Een uitsluitingsclausule kun je opnemen in jouw testament of bij een schenking. Hiermee bepaal jij dat een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van de ontvanger valt. Dit betekent dat jouw erfenis of schenking eigendom blijft van de ontvanger, zelfs bij een scheiding. Wanneer een uitsluitingsclausule? Een uitsluitingsclausule komt in bijna alle testamenten voor. Veel ouders willen niet dat hun kind privévermogen moet delen na een scheiding. Het wordt ook vaak gebruikt bij grote schenkingen. Het verschil tussen een harde en zachte uitsluitingsclausule Er bestaat een verschil tussen een harde en zachte uitsluitingsclausule. Een harde…
Lees meerIn Nederland is het mogelijk om een kind te onterven door middel van een testament. Als je als ouder in je testament expliciet vermeldt dat je een kind wilt onterven en dit in overeenstemming is met de wettelijke regels, zal het onterfde kind in beginsel geen volledige aanspraak kunnen maken op zijn of haar erfdeel. Legitieme portie Een kind heeft recht op een minimumbedrag, de zogenaamde "legitieme portie," zelfs als ze zijn onterfd. Dit is een wettelijk vastgesteld deel van de erfenis waar kinderen altijd recht op hebben. De legitieme portie bedraagt de helft van het wettelijke erfdeel. Als het…
Lees meerEen executeur-testamentair is iemand die is aangewezen in een testament om specifieke taken met betrekking tot de afwikkeling van een nalatenschap uit te voeren. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken die een executeur-testamentair doorgaans uitvoert: Beheer van de nalatenschap: De executeur heeft de verantwoordelijkheid om alle activa en passiva van de overledene te beheren. Dit omvat het beheren van bankrekeningen, eigendommen, investeringen en andere bezittingen, evenals het identificeren en beheren van schulden. Opzeggen van abonnementen en diensten: De executeur moet lopende abonnementen en diensten van de overledene beëindigen, zoals huurcontracten, nutsvoorzieningen en verzekeringspolissen die niet langer nodig zijn. Betaling…
Lees meerBekijk wat er in het testament staat over hoe de erfenis moet worden geregeld. De erfgenamen moeten zich houden aan de regels die in het testament zijn opgenomen. De rol van de executeur Vaak wordt in een testament een persoon aangewezen als 'executeur'. Deze executeur heeft de verantwoordelijkheid om de erfenis te regelen voor de erfgenamen. De executeur moet beslissen of hij deze taak wil uitvoeren. In het testament staan de regels waaraan de executeur zich moet houden. De executeur beheert de erfenis en onderneemt de nodige stappen om de erfenis te kunnen verdelen. Dit omvat bijvoorbeeld: - Opzeggen van…
Lees meerIn Nederland kun je een testament opstellen door de volgende stappen te volgen. Stappen testament opstellen Bepaal je wensen: Voordat je begint met het opstellen van een testament, bedenk wat je precies wilt regelen. Wil je je bezittingen verdelen, voogdijregelingen voor minderjarige kinderen vastleggen, specifieke legaten toewijzen of andere zaken regelen? Raadpleeg een notaris: Een notaris is gespecialiseerd in erfrecht en kan je adviseren over de wetten en voorschriften met betrekking tot testamenten. Beslis wie de executeur wordt: Een executeur is de persoon die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van je nalatenschap volgens de instructies in je testament. Dit kan…
Lees meerWanneer iemand overlijdt, moeten de financiële zaken worden afgehandeld. De persoon die dit gaat regelen wordt de vereffenaar genoemd. Taken van de vereffenaar Inventariseren van bezittingen: een lijst maken van alles wat de overledene bezat, zoals huizen, bankrekeningen, aandelen, polissen, spullen en meer. Schuldenoverzicht: overzicht maken van de schulden van de overledene, zoals leningen, hypotheekschulden, creditcardschulden en onbetaalde rekeningen. Beheer van geldzaken: De vereffenaar moet ervoor zorgen dat de financiën van de nalatenschap goed worden beheerd, inclusief het openen van een speciale rekening om inkomsten en uitgaven bij te houden. Schulden betalen: de schulden en rekeningen van de overledene moeten…
Lees meerWat is een boedelbeschrijving? Een boedelbeschrijving is een overzicht van de bezittingen en schulden van iemand die is overleden, ook wel erflater genoemd. Dit overzicht omvat niet alleen de waarde van de bezittingen (geschat of getaxeerd) maar ook de hoogte van de schulden. Er zijn twee manieren om een boedelbeschrijving op te maken: onderhands als alle betrokken partijen hiermee instemmen en volledige controle hebben over de goederen, of notarieel door een notaris. Wie maakt de boedelbeschrijving bij een erfenis? Er zijn diverse situaties waarin de wet of een testament voorschrijft dat een boedelbeschrijving moet worden gemaakt. Hier zijn de belangrijkste…
Lees meerHet ontvangen van een erfenis kan ingewikkeld zijn, zowel emotioneel als juridisch. Als je een erfenis krijgt, heb je drie opties: de erfenis zuiver aanvaarden of de erfenis beneficiair aanvaarden of verwerpen. Beneficiaire aanvaarding erfenis Bij beneficiaire aanvaarding neem je de erfenis aan onder voorwaarde dat er meer bezittingen dan schulden zijn. Je accepteert de erfenis alleen als er dus een positief saldo is. Dit beschermt je tegen financiële risico's. Waarom beneficiair aanvaarden? Er zijn goede redenen om een erfenis beneficiair te aanvaarden, bijvoorbeeld als je niet zeker weet of de overledene schulden heeft en hoeveel. Gevolgen van beneficiaire aanvaarding…
Lees meerJe kunt een erfenis verwerpen door het formulier "Verklaring nalatenschap (meerderjarigen)" in te vullen. Dit formulier stuur je naar de rechtbank in de regio waar de overledene woonde. Een erfenis verwerpen voor kinderen Wanneer je kinderen hebt en je hebt de erfenis verworpen, dan worden je kinderen automatisch erfgenaam in jouw plaats. Als je kinderen dit niet willen, moeten zij ook de erfenis verwerpen. Houd er rekening mee dat kinderen jonger dan 18 jaar niet zelf een erfenis kunnen verwerpen. Als je ouderlijk gezag hebt, kun je namens hen optreden. Dit vereist toestemming van de kantonrechter. Je kunt deze toestemming…
Lees meerAls je erfgenaam bent, dan heb je de volgende opties: aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden van de erfenis. Zuiver aanvaarden Je kunt de erfenis zuiver aanvaarden als de overleden persoon meer bezittingen dan schulden had. Je bent dan aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene. Had de overledene meer schulden dan bezittingen? Dan moet je de schulden van je eigen geld betalen. Zuiver aanvaarden kan ook op een andere manier. Je kunt de erfenis ook zuiver aanvaarden door dingen te doen waarmee je laat zien dat je erfgenaam bent. Je neemt bijvoorbeeld spullen mee naar huis, verkoopt spullen of gebruikt…
Lees meerIn een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Met deze verklaring kun jij aantonen dat jij recht hebt op de erfenis van de overledene. Wie maakt een verklaring van erfrecht? Een notaris maakt op jouw verzoek een verklaring van erfrecht op. Jij kunt een verzoek indienen als je de verklaring nodig hebt voor het afwikkelen van de erfenis. Voordat de notaris een verklaring van erfrecht afgeeft, doet hij een aantal onderzoeken. Hij kijkt onder andere bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister. Op die manier brengt de notaris alle erfgenamen en de wilsbeschikkingen van de overledene in…
Lees meerIn Nederland zijn er steeds meer gezinnen waar stiefkinderen deel van uitmaken. Hoe zit het met stiefkinderen en de erfenis? Kunnen stiefkinderen aanspraak maken op de erfenis van hun stiefmoeder- of vader? Geen testament In Nederland hebben stiefkinderen geen automatisch erfrecht op de nalatenschap van een stiefouder. De Nederlandse erfrecht wetgeving kent de term "stiefkinderen" niet en beschouwt alleen biologische kinderen als directe erfgenamen van hun ouder. Dit betekent dat stiefkinderen in Nederland geen aanspraak kunnen maken op de erfenis van hun stiefouder, tenzij de stiefouder hen expliciet opneemt in een testament. Wel een testament De stiefmoeder- of vader kan…
Lees meer