Geen Categorie

Recht op ontslagvergoeding en transitievergoeding

Recht op ontslagvergoeding en transitievergoeding

Jouw werkgever heeft aangegeven dat hij jou wil ontslaan. De afgelopen jaren ging het steeds slechter met het bedrijf en hij kan jou niet langer aanhouden. Je wilt akkoord gaan met het ontslag, maar wilt wel een ontslagvergoeding: je geeft de zekerheid van een vaste baan op en weet niet hoe snel je een nieuwe baan vindt. Als het ontslag volgens het UWV of de kantonrechter gaat, heb je ook recht op een transitievergoeding. Dat is een bepaald bedrag dat je per gewerkt jaar krijgt. In dit soort situaties is het verstandig om een arbeidsrecht advocaat in de arm te…
Lees meer
Wettelijke opzegtermijn en vaststellingsovereenkomst

Wettelijke opzegtermijn en vaststellingsovereenkomst

In een vaststellingsovereenkomst worden afspraken rondom het beëindigen van het arbeidscontract vastgelegd. Hierin spreek je dus de einddatum van jouw arbeidscontract af. Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de juiste opzegtermijn. Dit is de periode tussen de aankondiging van het ontslag en de daadwerkelijke einddatum van het contract. De opzegtermijn is belangrijk voor het op tijd verkrijgen van een WW-uitkering. Opzegtermijn Wanneer je een arbeidscontract opzegt dan moet je de juiste opzegtermijn voor de werknemer in acht nemen. Deze kun je vinden in het arbeidscontract. Is er geen opzegtermijn opgenomen in de overeenkomst? Dan is de wettelijke…
Lees meer
Ontslagrecht voor werknemers

Ontslagrecht voor werknemers

Je bent al een tijd in dienst bij een bedrijf. Onlangs hoorde je van je werkgever dat hij je wil ontslaan. Wat nu? Een werkgever kan jou niet zomaar ontslaan, hij heeft hier een goede reden voor nodig. In sommige gevallen komt het voor dat de medewerker het eens is met het ontslag. Dan is er sprake van ontslag met wederzijds goedvinden. In andere gevallen komt er meer bij het ontslag kijken: je werkgever moet dan een ontslagverzoek indienen bij het UWV of de kantonrechter. Als je werkgever je wil ontslaan is het verstandig om een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat in te…
Lees meer
Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Bedrijven kunnen te maken krijgen met slechte bedrijfseconomische omstandigheden. Dit kan gebeuren door een slechte financiële situatie of technologische veranderingen in het bedrijf. Dat kan als gevolg hebben dat er werknemers moeten worden ontslagen. De werkgever vraagt een ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische omstandigheden aan bij het UWV of legt jou als werknemer een vaststellingsovereenkomst voor. Je kan verweer voeren tegen het ontslag of het ontslag accepteren. Ontslagvergunning Is jouw werkgever vanwege de slechte financiële situatie van het bedrijf genoodzaakt jou te ontslaan? Dan heeft hij daar een ontslagvergunning voor nodig. De ontslagvergunning moet worden aangevraagd bij het UWV. Het UWV verleent…
Lees meer
Ontslag na 2 jaar ziekte, mag dat?

Ontslag na 2 jaar ziekte, mag dat?

Ziekte is zowel voor jou als voor je werkgever een vervelende situatie. Tijdens de eerste 2 jaar van ziekte heb je nog ontslagbescherming. De werkgever moet tijdens deze periode van ziekte, minimaal 70% van je loon doorbetalen. Maar na deze 2 jaar geldt dit ontslagverbod niet meer en kun je wel worden ontslagen. Met wederzijds goedvinden bijvoorbeeld, zoals met een vaststellingsovereenkomst. Toch zijn er extra regels waar de werkgever zich aan moet houden als hij je wil ontslaan. Wil je na het ontslag aanspraak maken op een uitkering? Lees dan snel verder waar je rekening mee moet houden. Ontslag na…
Lees meer
Juridisch Loket

Juridisch Loket

Heb je een laag inkomen en weinig geld? Dan kan je bij het Juridisch Loket terecht voor gratis advies. Zij kunnen je helpen als je vragen hebt over een juridisch probleem, zoals arbeidsovereenkomsten, ontslag uitkeringen wonen en echtscheidingen. Voor hulp bij je probleem wordt subsidie aangevraagd. Zo krijg je wel de juiste hulp, maar tegen lage kosten. Deze instantie is er alleen voor particulieren (dus niet bedrijven). Bij welke problemen kunnen ze je helpen? arbeidscontracten; ontslag uitkeringen; consumentenzaken echtscheiding. Het Juridisch Loket geeft zelf informatie en advies als het gaat om eenvoudige vragen. Wordt een zaak te ingewikkeld, dan verwijzen…
Lees meer
Collectief ontslag: waar moet je op letten?

Collectief ontslag: waar moet je op letten?

Worden er meer dan 20 werknemers binnen een periode van 3 maanden ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen? Dan wordt er gesproken van collectief ontslag. Voordat je werkgever over kan gaan tot collectief ontslag moet hij eerst een procedure doorlopen. Zo moet het collectief ontslag worden gemeld bij het UWV, de vakbonden en eventueel bij de ondernemingsraad. Wat is een collectief ontslag? De naam collectief ontslag zegt het al. Als er sprake is van een grote groep werknemers die ontslagen wordt, spreken we van collectief ontslag. Er zijn een aantal eisen voor een collectief ontslag. Specifiek gaat het om een groep van minimaal…
Lees meer
Bedenktijd vaststellingsovereenkomst

Bedenktijd vaststellingsovereenkomst

In je werkende leven kom je soms op een punt waarop je besluit om uit elkaar te gaan met je werkgever. De meeste ontslagen komen tot stand doordat de werkgever en werknemer met elkaar een vaststellingsovereenkomst sluiten. Het sluiten van zo’n overeenkomst kan voor jou veel gevolgen hebben. Heb je de vaststellingsovereenkomst al getekend? Dan heb je nog een mogelijkheid om daar onderuit te komen. Werknemers hebben namelijk recht op bedenktijd. Tijdens de bedenktijd kan je eventueel onderhandelen over de voorwaarden. Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst is een bindende overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Dit document heeft betrekking op het…
Lees meer