Je (ex-)partner en jij willen scheiden. Dat heeft gevolgen voor je financiële situatie. Kan je na de scheiding nog alles zelf betalen? Of heb je juist een bijdrage nodig van je ex-partner om te kunnen rondkomen?

In dit laatste geval heb je recht op partneralimentatie wanneer je bent getrouwd of geregistreerd partner bent, en gaat scheiden. Heb je samen kinderen jonger dan 18 jaar en wonen de kinderen bij jou? Dan heb je mogelijk ook recht op kinderalimentatie. De alimentatie wordt geregeld tijdens de scheidingsprocedure.

Ben je al gescheiden en is de alimentatie (nog) niet geregeld? Dan kan je dit alsnog apart regelen via een advocaat of een mediator.

Hoe werkt alimentatie aanvragen?

1. Kies een advocaat of een mediator

Je kiest een advocaat of mediator om de alimentatie te regelen. Hij/zij informeert je over alle papieren die nodig zijn om dit aan te vragen. Neem contact met ons op, zodat we je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. We werken samen met een landelijk netwerk van deskundige alimentatie advocaten.

2. Overleg met jouw partner

Je wilt alimentatie krijgen. Voor jezelf (partneralimentatie) of voor de kosten van de kinderen (kinderalimentatie). Het is belangrijk dat je dit eerst met je partner overlegt. Misschien kunnen jullie samen wel afspraken maken met behulp van een mediator.

Geef jouw partner de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Neem daarnaast vooral geen overhaaste beslissingen.

3. Maak zelf een online alimentatieberekening

Met behulp van de rekentool alimentatie berekenen kan je een inschatting maken. Zo weet je alvast waar je ongeveer rekening mee kunt houden. Let op! De rekentool is indicatief.

4. Laat een officiële alimentatieberekening maken

Bespreek de alimentatie met je advocaat of mediator. Die maakt een officiële alimentatieberekening. Het is belangrijk dat jij en je partner tevreden zijn over de hoogte van de alimentatie. Laat de officiële berekening altijd maken door een advocaat of mediator die hierin gespecialiseerd is. Op die manier weet je zeker dat de berekening klopt en je niet teveel of te weinig alimentatie betaalt / ontvangt.

5. Leg de afspraken vast in een overeenkomst

Je maakt samen afspraken. De alimentatie wordt dan vastgelegd in een overeenkomst. De partneralimentatie staat in het convenant (dat is een overeenkomst). De kinderalimentatie wordt vastgelegd in een ouderschapsplan.

Lukt het niet om het beiden eens te worden over de alimentatie? Dan kun je het beste een eigen advocaat inschakelen die de rechter vraagt om het gewenste bedrag vast te stellen.

6. Afwikkeling

Zijn jullie het alle twee eens met de uitspraak van de rechter? Dan hoef je verder niets te doen. Het alimentatiebedrag moet dan worden betaald.

Ben je het niet eens met de uitspraak? Dan kun je in hoger beroep.

Wat kost alimentatie aanvragen?

Kosten advocaat

Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, vast bedrag of met subsidie.

Uurtarief
De uurtarieven variëren per advocaat. Het gemiddelde uurtarief van familierecht advocaten ligt op zo’n €200 (ex btw) per uur.

Vast bedrag
Is de zaak overzichtelijk en kan de advocaat een redelijke inschatting vooraf maken van de tijdsbesteding? Dan is het met veel advocaten mogelijk om een vast tarief af te spreken.

Met subsidie (een toevoeging)
Als je inkomen en vermogen beneden een bepaalde grens ligt, dan kun je in aanmerking komen voor een toevoeging. Dat is een subsidie die wordt verstrekt vanuit de overheid voor advocaatkosten. Meer informatie hierover vind je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden. Hierbij kan je denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 – 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.

Wanneer kan je alimentatie aanvragen?

Partneralimentatie

Je hebt recht op partneralimentatie als je bent getrouwd of geregistreerd partner bent. Dit is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud van jouw ex-partner. Deze ontvang je zodat je een vergelijkbare levenstandaard kan behouden als tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Maak met behulp van de rekentool partneralimentatie berekenen een inschatting van de partneralimentatie.

Indexering

Elk jaar gaat de partneralimentatie met een bepaalt percentage omhoog. Dit heet de indexering van de partneralimentatie. De betalende partner moet deze verhoging zelf toepassen. Doet je partner dit niet? Dan kun je dit tot een periode van maximaal 5 jaar terugvragen. Meer informatie over dit onderwerp vind je op onze pagina partneralimentatie bij een scheiding.

Kinderalimentatie

Als je samen kinderen hebt jonger dan 18 jaar, dan heb je ook recht op kinderalimentatie. Deze ontvang je voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen.

Kinderen van 18 tot 21 jaar hebben ook recht om zelfstandig alimentatie aan te vragen. Je ontvangt kinderalimentatie voor bijvoorbeeld levensonderhoud en studie. Hiervoor hoef je niet getrouwd of geregistreerd samenwonend te zijn.

Kinderalimentatie is verplicht wanneer jullie beiden de ouders zijn van het kind. Ook de niet-ouder met officieel gezag over het kind moet kinderalimentatie betalen.

Vanaf het moment dat het kind de leeftijd van achttien bereikt, ontvangt het zelf de kinderalimentatie. Indien je kind een baan heeft en zelf inkomen genereert, kan het zijn dat er minder behoefte is aan alimentatie. In dat geval is het raadzaam om onderling afspraken te maken over een passend bedrag voor levensonderhoud en studiekosten.

Betaal of ontvang je al kinderalimentatie? Dan is het soms mogelijk om de kinderalimentatie te wijzigen.

Hoe vraag je alimentatie aan?

Dat is afhankelijk van jouw situatie. Ben je nog gehuwd en ga je scheiden? Dan wordt dit geregeld door jouw echtscheidingsadvocaat – of mediator tijdens de scheidingsprocedure.

Ben je al officieel gescheiden, maar je wilt alimentatie aanvragen of laten wijzigen? In dat geval kies je een advocaat of mediator die is gespecialiseerd in dit soort zaken. Hij/zij verzorgt voor jou deze aanvraag. Je kan de alimentatie laten wijzigen als uw situatie is gewijzigd. Bijvoorbeeld omdat je minder inkomen hebt dan ten tijde van de scheiding.

Aanvragen met een mediator

Wil je alimentatie ontvangen van jouw (ex-)partner? Dan kan het best lastig zijn om dit bespreekbaar te maken. Denk je er met jouw partner te kunnen uitkomen, maar heb je wel behoefte aan iemand die voor jou kan bemiddelen? Dan is een mediator een goede keuze. Een mediator is onpartijdig en bemiddelt tussen beide partijen. Doel is altijd om in goed overleg tot gezamenlijke afspraken te komen. Je maakt samen afspraken met behulp van de mediator.

Aanvragen met een advocaat

Het kan zijn dat je niet meer op goede voet staat met je ex-partner. Het bespreekbaar maken van zaken is dan bijna onmogelijk. In dat geval kun je het beste zelf een advocaat inschakelen. De advocaat komt op voor jouw belangen en helpt jou. Het is uiteindelijk de rechter die een beslissing maakt.

 

Veelgestelde vragen

01
Welke soorten alimentatie bestaan er?

Er zijn verschillende soorten alimentatie, waaronder partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie is bedoeld om financiële ondersteuning te bieden aan de ex-partner die niet voldoende inkomen heeft om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Kinderalimentatie is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen na een scheiding.

02
Hoe wordt de hoogte van alimentatie bepaald?

De hoogte van alimentatie wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de behoefte van de ontvangende partij, het inkomen en de financiële situatie van de betalende partij, de zorgregeling voor de kinderen, en eventuele andere relevante omstandigheden. In veel rechtsgebieden worden richtlijnen of formules gebruikt om de hoogte van alimentatie te berekenen, maar de specifieke regels en methoden kunnen variëren.

03
Hoe lang moet alimentatie worden betaald?

De duur van alimentatiebetalingen kan verschillen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van het huwelijk of de relatie, de leeftijd van de kinderen en eventuele andere relevante omstandigheden. In sommige gevallen kan alimentatie tijdelijk zijn, bijvoorbeeld voor een bepaald aantal jaren, en in andere gevallen kan het langdurig of zelfs blijvend zijn. Het is belangrijk om de wetgeving in jouw rechtsgebied te raadplegen om de specifieke regels en richtlijnen met betrekking tot de duur van alimentatie te begrijpen.

04
Hoe worden financiële zaken, zoals kinderalimentatie en partneralimentatie, geregeld na de scheiding?

Na de scheiding worden financiële zaken zoals kinderalimentatie en partneralimentatie geregeld via een overeenkomst tussen de ex-partners of via een gerechtelijke beslissing. De bedragen worden berekend op basis van de financiële situatie van beide ouders en de behoeften van de kinderen of de ontvangende partner.

05
Is het mogelijk om partneralimentatie met terugwerkende kracht te wijzigen?

In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om partneralimentatie met terugwerkende kracht te wijzigen. Dit kan betrekking hebben op een periode vóór de indiening van de wijzigingsaanvraag. Een advocaat kan je adviseren over de mogelijkheden in jouw rechtsgebied.