Jij en je partner zijn gescheiden. Bij scheiding is alimentatie vastgesteld, maar nu wil je het veranderen door nieuwe financiële situatie. Het liefste willen jullie dat in goed overleg regelen. Een mediator kan je hierbij helpen. Een mediator is onpartijdig en een echte specialist in het begeleiden van onderhandelingen. Maar hoe werkt een mediator en wat zijn de kosten?
Lees er alles over en kies de juiste mediator voor je situatie. De mediators op Juridisch.nl zijn ook advocaat en weten veel van de juridische kant van scheiding en alimentatie.
Hoe werkt het?
1. Zet je ideeën op papier
Jij en je partner willen in goed overleg de alimentatie regelen. Voordat je een mediator kiest, is het goed om alvast samen wat zaken op papier te zetten. Waarover wil je graag goede afspraken maken? Door hierover al samen na te denken, weet je waar je staat en bespaar je tijd.
2. Kies samen een mediator uit
Het kiezen van de juiste mediator is iets wat je samen met je partner doet. Op Juridisch.nl kun je een goede advocaat-mediator vinden die bij je past. Ook moet je zich natuurlijk op je gemak voelen bij deze persoon. Vraag daarom om een persoonlijke kennismaking met de mediator.
3. Leg afspraken vast
Het aantal gesprekken dat nodig is voor mediation verschilt per situatie. En daarmee verschillen ook de kosten. De mediator helpt je met een nieuwe alimentatieberekening. Hij zorgt er ook voor dat alle belangrijke afspraken op papier komen. Zoals de hoogte van het nieuwe alimentatiebedrag en de ingangsdatum. Alle afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.
4. De formele afwikkeling
Na ondertekening van de nieuwe overeenkomst door jou en je partner, gelden de nieuwe alimentatie afspraken. Het is verstandig om deze overeenkomst te laten bekrachtigen door de rechter. De uitspraak van de rechter kun je direct gebruiken zodra de afspraken niet worden nagekomen.
Wat kost het?
Kosten advocaat / mediator
Je maakt met de advocaat/mediator een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.
Eventueel zou je in aanmerking kunnen komen voor een toevoeging. Dit is een subsidie van de overheid voor advocaatkosten. Je kunt je rechtsbijstandverzekering gebruiken als de procedure in je polis gedekt is. Je kunt dit melden bij je verzekeraar. Je hebt mogelijk recht op vrije advocaat keuze. Dit betekent dat de verzekeraar de kosten van uw advocaat zal betalen.
Voor wie is mediation bij het wijzigen van alimentatie geschikt?
Mediation is mogelijk als jij en je partner nog goed door één deur kunnen. Natuurlijk kun je het niet eens zijn over bepaalde zaken. Een mediator kan dan bemiddelen, zodat je het alsnog samen eens wordt.
Zo werkt alimentatie mediation
De mediator legt in het eerste gesprek de regels van mediation uit aan jou en je (ex-)partner. Je belangen en die van je (ex-)partner worden in kaart gebracht. De mediator maakt een nieuwe alimentatieberekening rekening houdend met de veranderde situatie voor jullie beiden. Stap voor stap zoek je samen naar oplossingen waar jullie beiden achterstaan. In een overeenkomst worden alle afspraken vastgelegd. Het aantal gesprekken dat hiervoor nodig is, verschilt per situatie.
De voordelen van mediation bij wijziging van alimentatie
Kies je voor een mediator? Dan is het wijzigen van de alimentatie vaak sneller geregeld dan wanneer je kiest voor een procedure. Een mediator is onpartijdig en help je een oplossing te vinden. Zo kom je snel tot afspraken waarover jullie beiden tevreden zijn. De gang naar de rechter is niet meer nodig. En omdat je beiden gebruikmaakt van één advocaat-mediator, betaal je ook maar voor één advocaat.
Niet elke mediator is advocaat
Wil je graag met mediation je alimentatie regelen? Dan is het goed om te weten dat niet iedere mediator ook advocaat is. Je hebt altijd een advocaat nodig om de alimentatiewijziging officieel door de rechter te laten vastleggen. Het is het beste om te kiezen voor een advocaat die ook mediator kan zijn. Dit helpt om zowel geld als tijd te besparen. Alle mediators die je op Juridisch.nl vindt, zijn ook advocaat en kunnen je uitstekend helpen bij het wijzigen van de alimentatie.
Zo kies je de juiste mediator
Het is belangrijk dat je samen met je ex-partner een mediator kiest. Je moet je beiden op je gemak voelen en vertrouwen hebben in de mediator. Op Juridisch.nl vind je mediators die staan ingeschreven bij het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en houden zich aan het reglement en de gedragsregels van de MfN.
Veelgestelde vragen
Hoe lang moet alimentatie worden betaald?
De duur van alimentatiebetalingen kan verschillen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van het huwelijk of de relatie, de leeftijd van de kinderen en eventuele andere relevante omstandigheden. In sommige gevallen kan alimentatie tijdelijk zijn, bijvoorbeeld voor een bepaald aantal jaren, en in andere gevallen kan het langdurig of zelfs blijvend zijn. Het is belangrijk om de wetgeving in jouw rechtsgebied te raadplegen om de specifieke regels en richtlijnen met betrekking tot de duur van alimentatie te begrijpen.
Hoe wordt de hoogte van alimentatie bepaald?
De hoogte van alimentatie wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de behoefte van de ontvangende partij, het inkomen en de financiële situatie van de betalende partij, de zorgregeling voor de kinderen, en eventuele andere relevante omstandigheden. In veel rechtsgebieden worden richtlijnen of formules gebruikt om de hoogte van alimentatie te berekenen, maar de specifieke regels en methoden kunnen variëren.
Welke soorten alimentatie bestaan er?
Er zijn verschillende soorten alimentatie, waaronder partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie is bedoeld om financiële ondersteuning te bieden aan de ex-partner die niet voldoende inkomen heeft om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Kinderalimentatie is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen na een scheiding.
Wat gebeurt er als we geen overeenstemming bereiken via mediation?
Als partijen er niet in slagen om tot een overeenstemming te komen via mediation, blijven andere opties voor geschillenbeslechting openstaan. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat partijen alsnog kiezen voor een gerechtelijke procedure of een andere vorm van alternatieve geschillenbeslechting, zoals arbitrage. Het niet bereiken van een overeenstemming via mediation heeft geen invloed op de rechten van de partijen om andere juridische stappen te ondernemen om het geschil op te lossen.
Is de mediationprocedure vertrouwelijk?
Ja, mediationprocedures zijn over het algemeen vertrouwelijk. Dit betekent dat alles wat tijdens de mediation wordt besproken, vertrouwelijk blijft en niet kan worden gebruikt in een latere gerechtelijke procedure. Deze vertrouwelijkheid draagt bij aan een veilige omgeving waarin partijen vrijuit kunnen spreken en creatieve oplossingen kunnen verkennen. De vertrouwelijkheid kan echter bepaalde wettelijke uitzonderingen hebben, zoals in gevallen van dreigend letsel of wanneer wettelijke rapportageverplichtingen van toepassing zijn.