Scheiden is al lastig genoeg. Natuurlijk doe je dat het liefst in goed overleg, met een mediator bijvoorbeeld. Maar soms zijn er veel ingewikkelde zaken te regelen. Of ben je verbaal minder sterk dan je partner. Dan is het prettig ieder een eigen advocaat te hebben. In die situatie is overlegscheiden een goede optie. In geval van een echtscheiding heeft u een advocaat nodig. Samen met de advocaten komen jij en je partner tot oplossingen en afspraken. Geen vechtscheiding dus, maar een prima alternatief voor mediation. Lees meer over hoe het werkt en vind direct de juiste advocaat.
Hoe werkt een overlegscheiding?
1. Kies je advocaat
Voor een overlegscheiding kies je ieder een eigen advocaat. De advocaten maken voorafgaand aan de scheiding afspraken over de procedure. Je kunt het vergelijken met mediation.
2. Maak een plan van aanpak
Heb je een advocaat gekozen? Dan maak je met je advocaat een plan van aanpak. In dit plan van aanpak kunt je de afspraken zetten waarover je het graag met je (ex-)partner eens wilt worden. Zet als je (minderjarige) kinderen hebt ook alvast je eigen ideeën betreffende het ouderschapsplan op papier.
3. Maak afspraken met de advocaat en (ex-)partner
Bespreek de onderwerpen en afspraken die voor je belangrijk zijn met je (ex-)partner en zijn/haar advocaat. Ook moet er een ouderschapsplan gemaakt worden als je minderjarige kinderen hebt. Stap voor stap kom je samen met hulp van de advocaten en professionals tot oplossingen. Alle afspraken worden in een overeenkomst (echtscheidingsconvenant) vastgelegd. De regeling over de kinderen en de kinderalimentatie worden vastgelegd in het ouderschapsplan.
4. Vraag de scheiding aan
Zijn alle afspraken gemaakt? Dan verloopt de echtscheidingsprocedure snel en schriftelijk. De overeenkomst (echtscheidingsconvenant) en het ouderschapsplan (als er minderjarige kinderen zijn) wordt naar de rechter gestuurd.
5. Afwikkeling scheiding
De rechter bekrachtigt de overeenkomsten en spreekt de echtscheiding officieel uit. Daarna kan deze snel worden ingeschreven bij de gemeente. Je advocaat zorgt hiervoor. Na deze inschrijving ben je definitief gescheiden.
Wat kost een overlegscheiding?
Kosten advocaat
Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie. Eventueel zou je in aanmerking kunnen komen voor een toevoeging. Dit is een subsidie van de overheid voor advocaatkosten. Je zou ook aanspraak kunnen maken op je rechtsbijstandverzekering als de procedure onder de dekking van je polis valt. Je kunt dit melden bij je verzekeraar. Je hebt mogelijk recht op vrije advocaat keuze. Dit betekent dat de verzekeraar de kosten van uw advocaat zal betalen.
Uittreksels
Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden. Hierbij kunt je denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente. Gemiddeld kosten uittreksels 10 – 15 euro per stuk. De kosten verschillen per gemeente.
Overige kosten
Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld uit het handelsregister of andere openbare registers.
Voor wie is overlegscheiden interessant?
Je wilt scheiden zonder tussenkomst van een rechter, maar je vindt het moeilijk om het eens te worden over bepaalde zaken. Je kunt van mening verschillen over de minderjarige kinderen of over de alimentatie omdat je inkomens erg verschillen. Misschien zijn er veel spullen met een grote financiële waarde of is er sprake van een eigen bedrijf. Ingewikkelde zaken waarnaar je graag een eigen advocaat naar laat kijken. Met overlegscheiden regel je deze lastige zaken zonder er een vechtscheiding van te maken. Ieder een eigen advocaat en toch een goede regeling aan het einde.
Verschil met mediation
Overlegscheiden lijkt op mediation. Net als bij mediation is het doel van overlegscheiden om in goed overleg en zonder tussenkomst van een rechter te scheiden. Het verschil is dat je bij overlegscheiden ieder je eigen advocaat hebt.
De voordelen van overlegscheiden
Bij overlegscheiden heb je een eigen advocaat. Dat kan fijn zijn als je zeker wilt weten dat je belangen, of die van de kinderen, voldoende in de onderhandelingen worden meegenomen. Ook wanneer je verbaal minder sterk in je schoenen staat als je partner, is overlegscheiden een goede optie. Omdat je echtscheiding in overleg wordt afgerond, is overlegscheiden vaak sneller en voordeliger dan een vechtscheiding
Nadelen bij overlegscheiden
Het doel bij overlegscheiden is dat je niet naar de rechtbank hoeft voor je scheiding. Je advocaat zal er alles aan doen om dat te voorkomen. Het kan in een enkel geval toch voorkomen dat je er echt niet uitkomt. Dan zullen je en je (ex-) partner alsnog op zoek moeten naar een andere (eigen) advocaat. Het is dus goed om samen weloverwogen voor overlegscheiden te kiezen.
Overlegscheiden met gespecialiseerde advocaat
Overlegscheiden doe je met je eigen advocaat die je juridisch en persoonlijk bijstaat. Je advocaat komt op voor je belangen. De advocaten die overlegscheiden voor je regelen, zijn aangesloten bij de Vereniging van Collaborative Professionals (vvcp.nl). Zij houden zich aan een aantal spelregels. Het doel is altijd het voorkomen van een vechtscheiding. Wij brengen je graag in contact met een gespecialiseerde advocaat binnen ons netwerk.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen overlegscheiden en mediation
Bij zowel overlegescheiden als mediation is het van belang dat jij en je ex-partner gezamenlijk tot goede afspraken kunnen komen. Het enige verschil is dat je bij mediation een gezamenlijk advocaat hebt die kijkt naar eigen belangen, en bij overlegscheiden ieder een eigen advocaat in handen neemt.
Hoeveel kost een overlegscheiding?
Bij een overlegscheiding heb je een advocaat nodig die je bijstaat op basis van een uurtarief. Mogelijk kom je, wanneer je een lager inkomen hebt, in aanmerking voor een toevoeging. Een deel van de advocaatkosten wordt dan gesubsidieerd door de overheid, je hoeft in dit geval alleen nog een eigen bijdrage te betalen.
Waarom overlegscheiden?
Een overlegscheiding is een goede optie wanneer jij en je ex-partner in goed overleg afspraken kunnen maken. Maar daarnaast vind je het ook belangrijk dat er naar jouw eigen standpunten gekeken worden, bijvoorbeeld met betrekking tot de kinderen. In dit geval is een overlegscheiding een goede keuze. Jullie hebben beiden een eigen advocaat maar de afspraken kunnen via een goede manier gemaakt worden.
Is een advocaat verplicht bij een echtscheiding?
Wanneer je gaat scheiden heb je een advocaat nodig. Alleen een advocaat kan namelijk een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. Daarnaast helpt de advocaat bij het maken van afspraken tussen jouw en je ex-partner. Jouw eigen advocaat kijkt hierbij naar jouw persoonlijke belang.
Welke invloed heeft de scheiding op de kinderen en hoe kan ik hen ondersteunen tijdens deze verandering?
De scheiding kan een emotionele impact hebben op kinderen, zoals verdriet, angst en verwarring. Ondersteun hen door open communicatie, luisteren naar hun gevoelens, stabiliteit bieden, en hen te betrekken bij de zorgregeling. Professionele hulp, zoals counseling, kan ook nuttig zijn om hen door deze verandering te begeleiden.