Je bent gedagvaard voor een strafzaak. Als er een dagvaarding op de mat valt, is het even schrikken. Misschien wist je dat het eraan kwam, maar het kan ook totaal onverwacht zijn. Hoe dan ook, je hebt een goede strafrechtadvocaat nodig om je verdediging te voeren. In de brief kun je lezen waarvan de officier van justitie je verdenkt. Ook staat op de voorkant van de brief waar en wanneer de zitting zal plaatsvinden. Op de achterkant vindt je informatie over je rechten.

Tijdens de strafprocedure beoordeelt de rechter of je als verdachte het strafbare feit al dan niet heeft gepleegd. Wordt je schuldig bevonden? Dan kan de rechter je een straf of maatregel opleggen. Zodra je de dagvaarding hebt ontvangen, is het zaak om een advocaat in te schakelen. Vind de juiste strafrechtadvocaat via Juridisch.nl.

Hoe werkt een strafprocedure?

1. Je ontvangt de dagvaarding

In de dagvaarding staat van welke overtreding of misdrijf de officier van justitie je beschuldigt. Dit wordt de tenlastelegging genoemd. De officier van justitie zal je schuld moeten bewijzen en je advocaat zal je helpen bij je verdediging.

2. Een advocaat zoeken

Je hebt altijd recht op een advocaat. Onderneem direct actie zodra je een dagvaarding hebt ontvangen! Je kunt dan samen met je strafrechtadvocaat de verdediging goed voorbereiden. Wacht niet met een advocaat zoeken tot het moment dat je móet voorkomen; dat komt een gedegen verdediging niet ten goede.

3. Verdediging voorbereiden

Voor de strafzitting kun je getuigen of deskundigen opvoeren of met bewijsstukken komen die je vrijpleiten. Overleg dit altijd met een advocaat. Het uitgangspunt is immers dat de officier van justitie je schuld moet bewijzen.

4. Naar de strafrechter (de zitting)

Het strafbare feit waarvan je wordt verdacht, bepaalt welke rechter aan je zaak wordt toegewezen. Verkeersovertredingen gaan naar de kantonrechter. Eenvoudige misdrijven naar de politierechter. Dit zijn beiden alleensprekende rechters. Zwaardere strafzaken komen voor de rechtbank waar drie rechters zich over je zaak buigen. De zitting is in principe openbaar. Je mag bijvoorbeeld familieleden of vrienden meenemen. Het kan zijn dat er pers aanwezig is.

5. Mogelijke uitspraken

De strafrechter kan u: Vrijspreken. Je bent vrij om te gaan. Schuldig verklaren en een straf of maatregel opleggen (zoals een boete, vrijheidsstraf, taakstraf, een schadevergoedingsmaatregel of een ontzegging van de rijbevoegdheid). Ontslaan van alle rechtsvervolging. Dit betekent dat je niet veroordeeld kunt worden, hoewel het strafbare feit wel bewezen is. Je heeft bijvoorbeeld gehandeld uit zelfverdediging of er is een andere omstandigheid waardoor je niet strafbaar bent voor wat je heeft gedaan.

6. Niet eens met uitspraak rechter?

Als je het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kun je in veel gevallen in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

Wat kost een strafprocedure?

Kosten advocaat

Je maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of je in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

 

 

Veelgestelde vragen

01
Wat is een strafprocedure?

Een strafprocedure is een juridisch proces dat wordt gestart wanneer een persoon wordt beschuldigd van het plegen van een strafbaar feit. Het omvat alle stappen van arrestatie en aanhouding tot het vonnis door de rechtbank.

02
Wat zijn mijn rechten tijdens een strafprocedure?

U heeft rechten, zoals het recht om te zwijgen, het recht op een advocaat, het recht om de aanklacht te kennen, het recht om bewijsmateriaal te zien en het recht om te worden berecht door een onpartijdige jury.

03
Wat is het verschil tussen een strafrechtbank en een civiele rechtbank?

In een strafrechtbank wordt een persoon berecht voor een strafbaar feit, terwijl in een civiele rechtbank geschillen tussen partijen worden beslecht (bijvoorbeeld contractbreuk of letselzaken) zonder strafrechtelijke gevolgen.