Veelgestelde vragen over WW-uitkering

Hier vind je antwoorden van onze experts op de meest gestelde vragen over WW-uitkering

Rudy, jurist
Rudy Spelt - Letselschade jurist

Alle vragen over WW-uitkering

Heb je recht op een werkeloosheidsuitkering bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen?

Ja, vaak heb je recht op een werkeloosheidsuitkering als je ontslagen wordt vanwege bedrijfseconomische redenen. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden van het UWV, zoals het hebben van voldoende arbeidsverleden en beschikbaar zijn voor werk.

Kan ik een WW-uitkering combineren met andere inkomsten na een vaststellingsovereenkomst?

Ja, het is mogelijk om een WW-uitkering te combineren met andere inkomsten, maar er gelden bepaalde regels en voorwaarden. Het inkomen dat je verdient naast je WW-uitkering kan van invloed zijn op de hoogte en duur van je uitkering. Het is belangrijk om de regels van het UWV met betrekking tot inkomsten na te gaan en eventuele wijzigingen in je inkomsten tijdig door te geven.

 

Wordt mijn WW-uitkering beïnvloed als ik een ontslagvergoeding ontvang?

Ja, in de meeste gevallen wordt een ontslagvergoeding (transitievergoeding) die je ontvangt als onderdeel van de vaststellingsovereenkomst, verrekend met je WW-uitkering. Het UWV zal de ontslagvergoeding beschouwen als inkomen en dit kan invloed hebben op de hoogte en duur van je uitkering. Het is raadzaam om contact op te nemen met het UWV voor specifieke informatie over hoe jouw ontslagvergoeding wordt verwerkt.

Kan ik aanspraak maken op een WW-uitkering als ik als zelfstandige ben gewerkt voordat ik een vaststellingsovereenkomst heb getekend?

Als je als zelfstandige hebt gewerkt voordat je een vaststellingsovereenkomst tekent, kan dit gevolgen hebben voor je recht op een WW-uitkering. Het UWV zal beoordelen of je voldoet aan de vereisten voor het ontvangen van een WW-uitkering op basis van je arbeidsverleden, waaronder ook je werk als zelfstandige valt. Het is raadzaam om contact op te nemen met het UWV om je specifieke situatie te bespreken.

Wat gebeurt er als ik na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst ander werk vind?

Als je na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst ander werk vindt, is het belangrijk om dit zo spoedig mogelijk te melden bij het UWV. Afhankelijk van het inkomen dat je verdient met je nieuwe baan, kan dit invloed hebben op de hoogte van je WW-uitkering of kan de uitkering mogelijk stopgezet worden.

Hoe lang kan ik aanspraak maken op een WW-uitkering na een vaststellingsovereenkomst?

De duur van de WW-uitkering kan variëren, afhankelijk van je arbeidsverleden. Over het algemeen geldt dat je recht hebt op een basisduur van maximaal 24 maanden, maar dit kan worden verlengd met extra maanden op basis van het aantal jaren dat je hebt gewerkt.

Hoe wordt de hoogte van mijn WW-uitkering bepaald?

De hoogte van je WW-uitkering wordt berekend op basis van je laatstverdiende loon en het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Het UWV hanteert een formule om het dagloon te berekenen, waarop je uitkering gebaseerd zal zijn. De exacte berekening kan per individu verschillen.

Wordt de WW-uitkering automatisch toegekend nadat ik de vaststellingsovereenkomst heb getekend?

Nee, na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst moet je zelf een WW-uitkering aanvragen bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Zorg ervoor dat je dit ruim voor de ontslagdatum doet om onnodige vertraging in het ontvangen van de uitkering te voorkomen.

Wat zijn mijn rechten als werknemer als het gaat om ontslag?

Je hebt als werknemer meerdere rechten als je in een ontslagsituatie terecht komt. Allereerst moet je werkgever zich houden aan de opzegtermijn. Daarnaast heb je mogelijk recht op een transitievergoeding en/of WW-uitkering. Je hebt bovendien recht op informatie. De werkgever moet voor het ontslag een goede reden hebben en dit kunnen motiveren.

Heb ik recht op een werkloosheidsuitkering na ontslag om bedrijfseconomische redenen?

Ja, over het algemeen heb je recht op een werkloosheidsuitkering na ontslag om bedrijfseconomische redenen. Je moet dan wel voldoen aan de de wekeneis en de arbeidsverledeneis. Dit betekent dat je in de 36 weken voorafgaand aan je werkloosheid ten minste 26 weken moet hebben gewerkt.

Terug naar alle veelgestelde vragen
Bekijk alle onderwerpen

Juridische hulp bij jouw probleem

Bel ons voor een gratis intakegesprek

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat!
Bel direct: 085 109 4101
Bel ons voor een vrijblijvend consult over jouw letselschade